“SvetloVlad” spojil množstvo výborných muzikantov, CD “Clivota” vyjde 18. 11. 2022

Hudobník a textár Pavel Baričák dokončuje svoje folklórno rockové CD “Clivota“. Album bude obsahovať pätnásť skladieb, z ktorých väčšia polovička bude silne v alternatívnom folklórnom duchu, kým šesť posledných piesni na CD bude v rockovo-folklórnej verzii.

Účasť na nahrávaní prijalo nemálo zvučných speváckych mien, ako napríklad speváčka Veronika Rabada, Irina Zybina (vokalistka kapely GRAI), Janka Sofia Thomková či Simonka Vicianová známa hlavne vo folkloristických kruhoch, spevák Juraj Hnilica. Pavel Baričák v projekte spojil muzikantov ako napríklad Michal Smetanka (píšťaly), Michal Červienka (akordeón), Marián „Maňo“ Kramár (husle), Juraj Šimek (kontrabas), Martin „Zajo“ Zajac (cimbal) či Matúš Babka na klavíri. Vznikol tak zaujímavý materiál, z ktorého už bolo zverejnených niekoľko piesní.

Chcel som do mojej metalovej skupiny Ramchat zaviesť oveľa viac folklórnych prvkov, ale ostatní chalani z kapely sú väčšinou ortodoxní metalisti. A tak mi nezostalo nič inšie, ako zostávajúce nápady realizovať inou cestou. Nechcel som zakladať novú kapelu, tak som spojil muzikantov na špeciálne prvé nahrávanie a vznikli z toho prvé tri piesne pre SvetloVlad,” objasňuje vznik projektu Martinčan.

Keďže piesne zožali úspech, rozhodol som sa donahrávať ďalšie piesne, aby CD-čko malo dostatočnú minutáž. Tak sme pred letom 2022 začali chodiť do jablunkovského GM štúdia, kde sa všetko na viacero stretnutí donahrávalo, zmixovalo a aj zmastrovalo. Jedine Irina Zybina naspievala svoje party v štúdii v Karélii a poslala ich mailom,” dopĺňa Pavel Baričák, ktorý zložil všetky piesne a temer aj všetky texty na album.

Album je skôr experimentálny, snahou nebolo napísať hit, dostať sa do bežného rádiového hrania. Tento postoj ma absolútne oslobodil. Aj textovo sú to väčšinou smutné príbehy z časov starej slovenskej dediny. Takže bôľ, smútok, utrpenie, drina… Ja celkovo neviem napísať veselú pieseň… v smutných témach sa nachádzam, asi sa tým liečim. Durové piesne nakoniec aj otextovala Simonka Vicianová, Janka Sofia Thomková či ŽiariSlav, ja som sa našiel v žalmoch,” vyslovil sa Pavel.

Irina Zabina

Album “Clivota” vyjde 18. novembra v limitovanom pošte 300 kusov a už teraz sa dá predobjednať na stránke Hirax Shopu.

Nahrávku realizovali:

Pavel „Hirax“ Baričák – gitary, rozprávanie Simonka Vicianová – spev, vokály Janka Sofia Thomková – spev, vokály Danka Babková – vokály Veronika Rabada – spev Irina Zybina – spev Lenka Verešová – spev, vokály Juraj Hnilica – spev Matúš Babka – klavír Marián „Maňo“ Kramár – husle, spev, drumbľa, vajíčko Martin „Zajo“ Zajac – cimbal Juraj Šimek – kontrabas, basgitara, spev Tomáš Kramár – kontrabas Michal „Golbiško“ Goldberger – bicie Rado Rugala – kachon, drievka, bubon, vajíčko Robo Mikla – kachon, africký bubon Michal Smetanka – píšťaly Michal Červienka – akordeón